Dawda Jobarteh

Dawda Jobarteh

De in Denemarken gevestigde kora speler Dawda Jobarteh neemt zijn griot-erfenis heel serieus. Als kleinzoon van Alhaji Bai Konte en zoon van Amadou Bansang Jobarteh staat hij in het epicentrum van de muzikale aristocratie van Gambia. Bai Konte was verantwoordelijk voor een deel van het klassieke kora-repertoire dat vandaag de dag nog steeds wordt gespeeld en hij was een van de eerste spelers die als solo-artiest door de VS toerde. Amadou Bansang Jobarteh was de favoriete muzikant van de eerste president van Gambia, Dawda Jawara, naar wie Dawda is vernoemd.

De muziek van Dawda eert zijn verleden, is geworteld in het heden én kijkt naar de toekomst. Zo voelt hij zich op zijn gemak met een traditionele compositie die honderden jaren oud is en sluit hij zijn kora met alle liefde aan op een effectendoos. Niet voor niets stond hij met zijn eigen groep op rockfestivals als Roskilde en reist hij de hele wereld over van Afrika tot India.

Dawda’s laatste album werd genomineerd voor een Zweedse Manifest Award 2022 en bereikte nummer 3 op de World Music Chart Europe.

One of the biggest enrichments to the world music scene