Ben van Gelder – Manifold

Manifold

Voor Manifold brengt saxofonist en componist Ben van Gelder een indrukwekkend internationaal octet samen om daarmee een breed uitwaaierend muzikaal spectrum te laten horen. De muziek werd geïnspireerd door zijn fascinatie voor het kerkorgel. Van Gelder toont op geheel eigen wijze de onderbelichte veelzijdigheid van dit majestueuze instrument.

Manifold is een ode aan de veelvoudigheid van de mens. Als componist zet Van Gelder een grote stap vooruit met dit project, en is hij onder anderen geïnspireerd door de gelaagde, emotionele muziek van componisten als György Ligeti en Oliver Messiaen. In zijn contrastrijke composities is volop ruimte voor het machtige geluid van een orgel en de menselijke stem, maar klinkt ook het spectaculaire weerwerk van vier hartstochtelijke blazers. Er zijn prachtige verstilde, bijna plechtige passages, maar ook heftige stukken waarin de band helemaal losgaat.

Ben van Gelder over zijn nieuwste project: “De muziek is een reflectie van de tijd waarin zij is gemaakt. Tijdens de pandemie werd bevestigd dat de wisselwerking tussen publiek en musici onmisbaar is. Een concert bestaat alleen in samenspel; het is een gedeelde ervaring. Manifold heeft als doel de collectieve spirituele daad van een concert te onderstrepen. Manifold is een oproep om in het hier en nu te zijn en om te vieren wat ons bindt.”

Line-up:
Jozef Dumoulin – orgel
Anna Serierse – zang
Tijs Klaassen – bas
Antoine Pierre – drums
Joris Roelofs – basklarinet
Bruno Calvo – trompet
Hristo Goleminov – tenorsaxofoon
Ben van Gelder – altsaxofoon, dwarsfluit en composities
Muziek die constant alle aandacht en bewondering opeist - De Volkskrant